L’Observatori de la Pobresa Farmacèutica (OPF) és un punt de trobada científica i multidisciplinària especialitzat en la gestió del coneixement sobre la pobresa, i en concret, la pobresa farmacèutica, que no redueix el coneixement d’aquesta realitat al seu àmbit, sinó que està obert a altres entitats que treballen específicament amb aquest tipus de pobresa.
L’Observatori de la Pobresa Farmacèutica està integrat per professionals de les diferents especialitats compromeses en aquest objecte d’estudi (farmàcia, medicina, sociologia, geografia, economia…) i realitza el processament estadístic de les dades recollides per Banc Farmacèutic, per a determinar indicadors de pobresa farmacèutica, amb l’objectiu d’informar, alertar, determinar i promoure estratègies globals. El OPF està al servei de les institucions compromeses amb la lluita contra la pobresa, com poden ser organitzacions del Tercer Sector, Administracions Públiques, empreses i institucions.
Així, les línies estratègiques marcades per al OPFsón:
- Dimensionar la problemàtica de la pobresa farmacèutica, determinar les seves conseqüències a nivell econòmic i social, i quantificar el cost de la seva pal·liació (Curt termini)
- Visibilitzar la pobresa farmacèutica en tots els seus vessants a la societat, Administracions Públiques i altres entitats interessades (Mitjà Termini)
- Aconseguir canvis legislatius que permetin acabar amb la pobresa farmacèutica a Espanya (Llarg Termini)
Avui dia, no existeix cap Observatori o entitat que estigui recollint dades concretes sobre la pobresa farmacèutica existent a Espanya. No obstant això, en Banc Farmacèutic, portem des de 2015 recopilant dades sobre les persones que sofreixen pobresa farmacèutica, gràcies al projecte Fons Social de Medicaments.
El OPF té com a principal missió analitzar i elaborar estudis sobre les característiques d’aquest tipus de pobresa, la pobresa farmacèutica: persones afectades, medicaments i malalties més freqüents, cost econòmic i la seva geolocalització, utilitzant les metodologies de recerca més avançades.
L’Observatori es valdrà inicialment de les dades i experiència que posseeix l’Associació Banc Farmacèutic en aquest camp, no obstant això, està cridat a no quedar-se aquí, sinó a aprofundir en la recerca d’aquesta realitat a través d’altres experiències que tinguin altres entitats assistencials que també donin resposta a la pobresa farmacèutica. D’aquesta manera, l’Observatori de la Pobresa Farmacèutica té una aspiració global que permetrà arribar a un coneixement real i total d’aquesta realitat a Espanya.