Coneixent a… Pablo Choquehuanca: Analista de dades i col·laborador de l’OPF
Nom: Pablo Choquehuanca
Edat: 32
Professió / Estudis: Farmacèutic
Anys que portes col·laborant / treballant amb Banc Farmacèutic: 5 anys com a voluntari
Com vas arribar a BF? / Per què vas decidir començar a col·laborar?: Vaig arribar de Perú l’any 2015, amb l’objectiu de tenir millor visió de la meva professió, però al mateix temps volia treure profit de la meva estada aprenent més de prop com funcionaven els projectes aquí. D’aquesta manera vaig fer una recerca sobre els projectes de voluntariat relacionats amb la salut, doncs ja a Perú havia participat d’alguns i m’interessava. Vaig contactar amb Banc Farmacèutic i des de 2016 vaig participar com a voluntari en l’acció continuada en el projecte de la Campanya de Recollida de Medicaments. Això em va ajudar a entendre una mica més la tasca de BF i, poc a poc, em vaig implicar més. Així, l’any 2017, després d’una reunió de personal i voluntaris, vaig conèixer a Jordi Bosch, director de Banc Farmacèutic aleshores, qui em va comentar la seva estreta relació amb el Perú i la seva experiència com a missioner en una època difícil pel Perú. D’aquesta manera va néixer una relació d’amistat amb ell, que es va veure reforçada encara més pel desig comú de portar en un futur el projecte a Perú. Després d’acabar els meus estudis de Farmàcia, a causa de la feina, vaig estar allunyat de Banc Farmacèutic, però en el 2019 vaig tornar a recuperar el contacte. Aquesta vegada se’m va proposar col·laborar amb una sèrie de projectes en marxa, en els què vaig que puc aportar, i a més a més desenvolupar aptituds que m’interessaven. Des d’aleshores no puc estar més content, he après molt i ha estat una experiència gratificant, saber que amb la nostra feina estem ajudant a moltes persones, intentant donar resposta a una problemàtica patent.
Quina tasca fas a BF?: Estic com a suport en el desenvolupament de Projectes, procediments d’explotació de dades i col·laborador en l’Observatori de la Pobresa Farmacèutica (OPF).
Què opines sobre l’Observatori de la Pobresa Farmacèutica?: Penso que és un projecte molt important i amés a més amb molt potencial per endavant respecte a les línies d’investigació en les què es pot implicar-se. Tenir un Comitè Científic amb investigadors de molta experiència és una gran fita que permet donar-li una perspectiva científica a la labor de Banc Farmacèutic.
Què és el que més t’agrada de la tasca que fas a BF?: Realment m’agrada tot el que faig, sentir que els projectes van tenint visibilitat i hi ha cada vegada més gent implicada i interessada en aportar el seu granet de sorra en això. Per altra banda, poder passejar pel Recinte Modernista qualsevol dia, no té preu.
Com descriuries, des de la teva experiència, l’aportació d’un voluntari de BF?: Són el pilar en qualsevol projecte sense afany de lucre. El valor més important és el temps que s’hi dedica, el grau d’implicació i els desigs de fer-ho el millor possible.
Tu tens perspectiva internacional… com veus l’expansió de BF en altres països?: Actualment estem treballant per iniciar el projecte en alguns països de Llatinoamèrica. És una gran oportunitat de portar-hi tota l’experiència i eines desenvolupades aquí a fi de visibilitzar noves realitats encara més dures de la pobresa farmacèutica, i analitzar com diferents contextos (sanitari, polític i social) influeixen en això.
Com a farmacèutic, quin valor creus que aporta BF a les farmàcies col·laboradores?: Crec que és una sinergia que permet complir l’objectiu d’apropar el medicament a tots els pacients que el necessiten, permetent a la farmàcia estendre la seva definició de farmàcia comunitària.
Per conèixer-te una mica més a fons, quines són les teves principals aficions?: Escoltar música i sortir a córrer davant de la platja.
Què t’agradaria aprendre?: Tocar el piano o un altre instrument musical.
Què és el més esbojarrat que has fet?: ¡¡Venir a Barcelona!!
Algun somni que tinguis per complir?: Molts, encara que els més immediats tenien a veure amb viatjar i hauran d’esperar per la situació que estem vivint.