El Ministeri de Sanitat i Serveis Socials visita el Banc Farmacèutic per conèixer el seu Fons Social de Medicaments

El Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat ha volgut conèixer la tasca que fa el Banc Farmacèutic per lluitar contra la pobresa farmacèutica. Per això, Pilar Gonzálvez Vicente, directora general de Serveis per a la Família i la Infància, es va desplaçar el passat dimecres 17 de maig de 2017 fins a Barcelona per conèixer des del terreny la tasca que fa aquesta ONG a través del projecte Fons Social de Medicaments (FSM).

La directora general va visitar el Centre d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut (ICS), CAP Casernes, on la treballadora social Josefa Rodríguez Molinet, els responsables del Banc Farmacèutic i dos beneficiaris del projecte li van explicar com va sorgir el projecte i el seu funcionament.

Pepita Rodríguez Molinet, que era la responsable dels treballadors socials de Barcelona quan es va posar en marxa el FSM, va assegurar que el 2012, “des dels Centres d’Atenció Primària es va detectar la necessitat d’ajudar a certs ciutadans a pagar el percentatge de l’aportació dels medicaments que no cobreix la Seguretat Social”. Hi havia gent que, tot i no tenir dret a que se li cobrís el cent per cent del cost de la medicació, no podien seguir amb els seus tractaments per falta de recursos econòmics. “Les primeres ajudes van arribar a través de la Creu Roja i Farmacèutics sense Fronteres i el 2014 es va iniciar una prova pilot del FSM a la ciutat de Barcelona a mans del Banc Farmacèutic”, va relatar la treballadora social.

El FSM dóna resposta a aquesta necessitat pagant el percentatge d’aportació que ha de cobrir el ciutadà. Els Treballadors Socials dels Centres d’Atenció Primària valoren cada cas sota uns criteris establerts per l’ICS. Un cop aprovats, s’introdueixen les dades a la Intranet del Banc Farmacèutic i es genera un document identificatiu que, juntament amb la recepta mèdica electrònica, permeten als pacients recollir els medicaments de forma gratuïta en qualsevol farmàcia col·laboradora. De moment aquest sistema funciona a Barcelona i en algunes poblacions de la seva Àrea Metropolitana, però ja s’està treballant per a la seva implantació a l’Aragó i Madrid, amb la intenció d’arribar a cobrir tot el territori nacional.

Gonzálvez va mostrar molt interès en conèixer el funcionament del FSM i del Banc Farmacèutic. Els seus responsables van poder mostrar-li tot el seu procés i la directora general va assegurar trobar-se gratament sorpresa i que “es tracta d’un bon projecte que dóna resposta a un problema real: el de la gent que no pot pagar-se la medicació que necessita”.

Gonzálvez va escoltar també els testimonis d’Alicia i José, dos malalts crònics sense feina que van assegurar estar “molt agraïts al Banc Farmacèutic” per donar-los “una ajuda sense la qual no podríem medicar-se”. “No em prenia les pastilles perquè no me les podia pagar”, va afirmar Josep.

Des de la posada en marxa del FSM a 2015, Banc Farmacèutic ha cobert la medicació de 1.716 persones, amb una despesa total de 187.000 euros en fàrmacs i ha comptat amb la col·laboració de 270 farmàcies per dispensar-los.

Des del Banc Farmacèutic agraïm la visita la directora general Pilar Gonzálvez Vicente i l’interès del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat per la tasca que fa dia a dia el Banc Farmacèutic per lluitar contra la pobresa farmacèutica. Així mateix, també donem les gràcies a la treballadora social Josefa Rodríguez Molinet, als beneficiaris del FSM Alicia i Josep, amb el ICS per la seva disponibilitat i generositat en acompanyar a la nostra ONG en aquesta important cita.

Deixar un comentari

En fer un comentari accedeixo al fet que s'instal·li una cookie en el meu navegador.