Reunió del Comitè Científic de l’Observatori de la Pobresa Farmacèutica
El dia 8 de Juliol de 2020 es van reunir els membres del Comitè Científic i d’Experts de l’Observatori de la Pobresa Farmacèutica (OPF). Hi participaren José Alberto Salinas (Geògraf de la Salut, Univ. Loiola), José Luis Baquero (Director i Coordinador Científic del Foro Español de Pacientes), Mª Carmen Martínez (Secretària de SEMERGEN Solidària), María Rubio (Doctora en Farmàcia del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Barcelona), Òscar Carbó (Director del Centre de Transferència del Coneixement de la Univ. Internacional de Catalunya), Josefa Rodríguez (Treballadora Social Sanitària en Centre d’Atenció Primària, Barcelona), Rosa Mª Urbanos (Doctora en Economia de la Salut, de la Univ. Complutense de Madrid), Àlex Brenchat (Fundador i President de Banco Farmacéutico), Jordi Bosch (Director d’Operacions de l’OPF), Jara Zotes (Secretària Tècnica de l’OPF), Pablo Choquehuanca (Responsable de Dades de l’OPF), i Javier Vinzia (Gerent Nacional de Projectes, de Banco Farmacéutico).
La reunió es va celebrar via telemàtica, i va tractar de les properes línies d’investigació de l’Observatori, amb especial atenció en la repercussió de les conseqüències de la pandèmia a causa del COVID19 en la pobresa farmacèutica. La relació directa que ha tingut aquesta pandèmia amb l’augment de la desigualtat en l’accés als medicaments en la població amb escassos recursos econòmics, fa necessari un nou anàlisi i estudi que permeti dimensionar aquesta repercussió, i va plantejar al Comitè Científic l’oportunitat d’afrontar l’evolució i el comportament del desenvolupament sociològic i sanitari dels ciutadans.
Entre d’altres informacions compartides, es va considerar necessari adequar l’actual captació de dades sobre la pobresa farmacèutica amb els paràmetres emprats en les principals enquestes nacionals, i d’aquesta manera sintonitzar els resultats amb els recollits en altres àmbits d’estudi relacionats amb l’àmbit sanitari, amb el farmacèutic, i amb la pobresa i l’exclusió social. D’aquesta manera, s’aconseguirà una traçabilitat de dades més fàcil d’unificar amb la resta de resultats publicats.
L’Observatori es val inicialment de les dades i l’experiència que ja té Banco Farmacéutico en aquest camps, mitjançant principalment del Fons Social de Medicaments. Tanmateix, no està cridat a romandre només aquí, sinó a aprofundir en la investigació d’aquesta realitat a través d’altres experiències que tinguin altres entitats assistencials que també donin resposta a la pobresa farmacèutica. D’aquesta manera, l’OPF té una aspiració global que permeti arribar a un coneixement real i total d’aquesta realitat a Espanya.