Noves ampliacions de FSM: Lleida i Madrid
Després d’anunciar-ho repetidament, al final s’ha fet realitat l’ampliació del Fons Social de Medicaments a nous centres de salut de Madrid i de Lleida.
D’acord amb la Direcció Assistencial de Madrid Sud-est del SERMAS, a finals de Gener es van incorporar 8 nous centres de salut al Fons Social de Medicaments, completant d’aquesta manera l’atenció a tot el Districte de Vallecas (Villa i Puente). En total, una població atesa de més de 350.000 persones, que poden beneficiar-se de les ajudes de Banco Farmacéutico per situacions de vulnerabilitat o exclusió social. Jara Zotes va impartir la formació per les treballadores socials i el personal sanitari, i van participar també els farmacèutics convocats, gràcies a la col·laboració del Colegio Oficial de Farmacéuticos de Madrid. Des d’aquesta ampliació, s’han adherit nombroses farmàcies, i continuen arribant inscripcions contínuament.
A Lleida, gràcies a la subvenció de la Diputació de Lleida, i d’acord amb les indicacions de l’Institut Català de la Salut (ICS), s’han incorporat 10 noves Àrees Bàsiques de Salut (ABS), de las que depenen nombrosos municipis de la província. Aquestes ABS estan a Balaguer, Ponts, Artesa de Segre, Bellpuig, Mollerussa, Tàrrega, Les Borges Blanques, Almacelles, Albatàrrec i La Granadella; que s’afegeixen a Cervera, ja operativa per tot el municipi, després del Conveni signat amb l’Ajuntament i gràcies al donatiu d’un empresari local. En total, podrem arribar a atendre més de 158.000 persones de l’àmbit rural de la província.
És la primera vegada que l’FSM s’estén a zones rurals ateses des d’una Àrea Bàsica i l’experiència serà molt valuosa per detectar la realitat de la pobresa farmacèutica en aquest àmbit, i poder aplicar-la a futures ampliacions a d’altres províncies. Homero Val va donar la formació a les treballadores socials, i seguidament als farmacèutics que van assistir per conèixer el programa. Especialment preuada per això va ser la col·laboració del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Lleida, que va fer la convocatòria, i en la seu del qual ens vàrem reunir amb els professionals de farmàcia. De moment ja s’han inscrit 21 farmàcies d’aquestes zones per atendre la demanda de medicació dels nostres beneficiaris.
En perspectiva tenim ja a punt l’inici de FSM a Tarragona. Segurament el punt d’ignició a la província serà Reus, i seguirà la capital. I pensem que no acabarà l’any sense que sigui també una realitat a la província de Girona, on les gestions per dur-ho a terme van a bon ritme. Seguim amb les reunions a Osca i Terol, i en l’horitzó poder arribar també als municipis de la província de Saragossa.
Finalment, us informem també de l’inici de l’activitat en el municipi de Sant Just Desvern, que limita amb Barcelona, l’Ajuntament del qual ha manifestat la seva disponibilitat de col·laboració per atendre els seus ciutadans des de FSM. A la província de Barcelona, hem desplegat un ampli vano de reunions, presentant el nostre projecte, i esperem rebre respostes positives en els propers mesos.
El FSM ha atès, des de l’inici de la seva activitat, a més de 6.800 pacients en situació de vulnerabilitat econòmica, sufragant medicació per valor de més de 750.000 euros.