L’ONG Banc Farmacèutic i el Col·legi de Farmacèutics de Lleida uneixen esforços en la lluita contra la pobresa farmacèutica
Lleida, 4 de desembre de 2017. Josep Aiguabella Alentà, president del Col·legi de Farmacèutics de Lleida (COF de Lleida), i Jordi Bosch Codina, director de l’ONG Banc Farmacèutic, han establert amb la signatura d’un acord un marc de col·laboració per pal·liar la pobresa farmacèutica en la nostra societat. L’acte ha tingut lloc a la seu del COF de Lleida a les 12.00 hores del dia 4 de desembre i defineix, entre altres accions, la col·laboració activa en la comunicació i difusió de les activitats que realitza l’associació en el marc de la pobresa farmacèutica.
El compromís del Col·legi de Farmacèutics de Lleida en la lluita per l’accés de tothom a la medicació necessària es canalitzarà a través del suport als projectes que Banc Farmacèutic té en marxa a la província de Lleida. Des del COF de Lleida ja fa anys que es col·labora activament amb la Campanya de Medicaments Solidaris, que té lloc un cop l’any, a les farmàcies que s’animen a col·laborar.
Un altre projecte que l’ONG Banc Farmacèutic vol posar en marxa a la ciutat de Lleida és el Fons Social de Medicaments (FSM) que cobreix l’aportació econòmica a la medicació necessària a aquelles persones en situació de pobresa i risc d’exclusió social que no poden costejar . Aquest projecte, que ja està en marxa a Barcelona i altres poblacions properes, estableix un circuit entre els treballadors socials dels Centres d’Atenció Primària (CAP) i les farmàcies de la ciutat perquè aquests pacients no hagin de renunciar al seu dret a la salut. Des de la implantació del FSM a l’any 2015, s’ha cobert a través d’aquest projecte la medicació a més de 3.000 persones a Catalunya per un valor de més de 340.000 €.
A més, la signatura del conveni suposa per a l’ONG Banc Farmacèutic establir-se a Lleida de manera oficial, obrint la seva primera seu en aquesta província, el que permetrà estrènyer els llaços i el compromís de Banc Farmacèutic en la seva lluita contra la pobresa farmacèutica que afecta la població lleidatana.
La pobresa farmacèutica és una realitat tan desconeguda com a real que al nostre país afecta més de 2 milions de persones que no poden fer front al pagament de medicaments i altres productes sanitaris. Una problemàtica social que s’ha vist agreujada els últims anys per les dures conseqüències de la crisi en la nostra societat, i que es veu reflectit en el Baròmetre Sanitari del CIS del 2016, segons el qual un 4.4% de la població espanyola va deixar de portar el seu medicament receptat perquè no tenia prou recursos per pagar-lo. Aquesta problemàtica, que a dia d’avui no està prou visibilitzada, pot portar a les persones en situació de pobresa o risc d’exclusió social a haver de triar entre menjar o medicar-se, generant una espiral molt perjudicial, i podent arribar a agreujar els seus problemes de salut i dificultar seriosament la seva inserció social i laboral plena en la societat. En definitiva, una problemàtica contra la qual Banc Farmacèutic porta lluitant des de la seva creació l’any 2007 amb l’objectiu de contribuir a tenir una societat més justa i més inclusiva amb els més desfavorits, i que no seria possible sense la col·laboració inestimable d’entitats com el Col·legi de Farmacèutics de Lleida que porta anys donant suport a l’associació en aquesta lluita.