Crònica del President de Banc Farmacèutic sobre la Campanya de Medicaments Solidaris 2019
El dissabte 18 de maig (el 24 de maig a Aragó) va tenir lloc la 12a Campanya de Medicaments Solidaris. L’objectiu de la Campanya era recaptar fons per ajudar a persones que viuen a les nostres ciutats i que no poden pagar-se els medicaments que necessiten. En la Campanya van participar 447 farmàcies i més de 200 voluntaris. Els voluntaris que van participar en la Campanya van animar als ciutadans a que fessin un donatiu a través de les cintes solidàries, arribant a recaptar més de 42.000 euros.
Unes setmanes previ a la Campanya, Banc Farmacèutic va estar present en un acte organitzat per l’associació PuntBCN amb el títol “Feliç tu, perquè no poden recompensar-te”. Vam poder veure i escoltar testimonis com el pare Eduardo Drabble, qui conviu amb la precarietat de les persones més pobres de la ciutat de Buenos Aires, dedicant la seva vida a ajudar a persones a sortir de la droga i de l’exclusió social, o el pare Peio , de la Parròquia de Santa Anna de Barcelona, molt estimat a Barcelona sobretot per l’obertura de la seva església als més necessitats, promovent l’Hospital de Campanya. Amb el lema “El cor de l’home és una mar, tot l’univers no ho satisfaria”, el PuntBCN va eixamplar el nostre desig en Banc Farmacèutic de generar iniciatives que promoguin la justícia, la bellesa, la bondat i l’amor.
D’on neix la nostra entrega incondicional a Banc Farmacèutic cap als altres? Un testimoni d’aquest lliurament sense mesura, és el de Sofia, una farmacèutica de Barcelona, que porta participant tots els anys en la Campanya i que implica sempre a tota la seva família. Durant el matí de dissabte van passar 5 de les seves 6 filles i els nuvis de dues d’elles. Va ser un veritable espectacle veure l’alegria i la gratuïtat d’aquesta farmacèutica, que reconeixent i fent memòria de l’amor immens rebut, aflora en ella un desig de donar-ho tot per als altres, fent que sigui cada any la farmàcia que més donatius recapta.
També va ser un espectacle veure el testimoni d’Astrid, una voluntària ex-prostituta transsexual amb una història duríssima. Veure com parlava a les persones sobre els malalts crònics i la necessitat que tenien de poder medicar-se. Ella que moltes vegades té moltes dificultats per poder tenir el bàsic per viure. Astrid acompanya a altres ex-companyes, malaltes de VIH amb la medicació i això el fa ser molt conscient de la proposta i la necessitat que hi hagi una iniciativa com el Banc Farmacèutic.
El voluntari omple de sorpresa al ciutadà que entra a la farmàcia, pel simple fet de la sorpresa de veure un voluntari un dissabte al matí a la farmàcia. Aquesta experiència de gratuïtat, de lliurament sense recompensa, introdueix una novetat en un dia normal de treball del farmacèutic o en la rutina del ciutadà que entra a la farmàcia per comprar els seus medicaments. Un testimoni d’això, és el de Maria, una voluntària amb síndrome de Down, que va estar 3 hores sense parar de convidar a les persones que entraven a la farmàcia o que passaven pel carrer a participar en la Campanya. El missatge que Maria transmetia era: “per als nens pobres, un dia podrien ser els seus fills …”. Va ser preciós veure una persona discapacitada participant d’aquest gest de gratuïtat, i sobretot l’abraçada final de 4 minuts que ens va donar quan ens vam acomiadar.
L’experiència que fem a Banc Farmacèutic ens convida a no quedar-nos tancats en les nostres zones de confort i de benestar, sinó a sortir, i a compartir el que hem trobat amb aquells que no ens podran recompensar pel que fem. Un testimoni d’aquesta experiència és Sylvia, la nostra responsable de la Campanya a Madrid: “En el meu treball no veig els beneficiaris, però sí em trobo amb persones que es posen en contacte amb nosaltres per col·laborar de forma contínua durant l’any. Alguns estan des de fa anys amb nosaltres i altres fan un breu passatge amb nosaltres i desapareixen moltes vegades sense deixar rastre. Al principi això em molestava, però ara és per a mi una manera de no donar res per descomptat i de implicar-me en cada relació amb alegria. Sense saber molt bé la motivació per ajudar que tenen els voluntaris, descobreixo que tots tenen el mateix desig o al mateix centre que jo. Cada any la Campanya és un moment que em permet aprofundir millor en les raons de per què col·laboro “.
La finalitat d’aquest article no ha estat tant la de comunicar els resultats de la Campanya sinó compartir l’experiència que fem a Banc Farmacèutic davant la sorpresa i l’imprevist de les coses que ens succeeixen. Entendre què és el que ha omplert d’alegria el nostre cor durant la Campanya ens permet reconèixer la novetat que està en joc i per la qual val la pena organitzar cada any la Campanya.
El dia de la Campanya van succeir molts fets sorprenents a través de la trobada amb l’altre. Vam poder percebre que tot i viure en una societat individualista i de benestar, el desig dels homes i dones del nostre segle ‘segueix despert i atent a ajudar els altres.
Jo personalment he viscut aquesta Campanya amb la il·lusió d’un nen, com si fos la primera vegada que participés. ¡Vaig estar en una farmàcia de Sarrià com a voluntari amb uns farmacèutics joves que no donaven crèdit de veure la bondat dels seus clients, fent donatius amb bitllets! Aquest any està sent un any molt especial per tot l’equip de Banc Farmacèutic amb les nostres noves oficines al recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau, on el mateix dia de la campanya algunes famílies amb els nostres fills vam organitzar una col·lecta de donatius a la “Nit dels museus “on milers de persones van visitar el recinte. Aquest any vam ser la quarta ONG de voluntariat més ben valorada, la qual cosa reflecteix el desig que tenim a Banc Farmacèutic per tenir cura de la bellesa dels gestos que organitzem com la Campanya i per afavorir la cultura del bé comú en la qual descobrim el nostre desig de bondat i gratuïtat cap als altres. Aquests gestos són com petits deus enmig del món on experimentem l’alegria de la trobada amb l’altre, perquè quan compartim les necessitats, compartim el sentit de la nostra vida.