“S’ha d’afrontar la manca d’accés a medicaments, productes sanitaris i d’higiene en la gent gran sense recursos”

“Les persones grans pateixen més mancances i major vulnerabilitat arran de la crisi”, així ho conclou el darrer informe de l’INCOSAT, ‘Gent gran: pobresa i vulnerabilitat’. Les conseqüències de la crisi han colpejat als més vulnerables de la nostra societat i les persones grans s’han vist molt afectades.

Quatre de cada deu pensions es troben sota el salari mínim, la vida s’encareix en front unes pensions que no incrementen, moltes d’aquestes pensions insuficients són a més en alguns casos una part important del que sustenta famílies senceres… D’aquesta situació alarmant hem volgut parlar amb Pilar Rodríguez, directora de l’àrea sociosanitària de ABD, una ONG que treballa pel desenvolupament de les persones des de l’autonomia i la convivència, entre d’altres el de les persones grans.

 

En alguns dels vostres centres ateneu a persones grans amb pensions molt petites que no es poden pagar tota la medicació o productes sanitaris que necessiten. Nosaltres des de Banc Farmacèutic veiem que hi ha medicació que s’ha encarit en els darrers anys, però que és molt utilitzada per la gent gran (cremes, gotes pels ulls, laxants, productes per l’estomac, etc… ). Quina és la vostra experiència?

Des de ABD, on tenim molts centres d’atenció a la gent gran, ho veiem igual que vosaltres. Tothom cobra pensions diferents, hi ha moltes pensions baixes o no contributives, o ajudes de 390 euros. Amb aquestes pensions es fa molt difícil que una persona gran arribi a cobrir totes les seves despeses. En els nostres centres està establert un copagament, és a dir, una part la paga l’Administració però l’altra part l’ha de pagar la persona gran. I la gent es queda amb pocs diners a la butxaca per pagar medicació o productes sanitaris com cremes, pomades, gases, productes per les dentadures, bolquers, ulleres, etc… Les pensions de la gent gran s’han mantingut però els preus cada any augmenten (menjar, transport, productes d’higiene, etc…). A ABD tirem moltes vegades de donacions particulars per poder ajudar a aquestes persones grans que no poden costejar-se totes les despeses que tenen.

Des de Banc Farmacèutic hem detectat també que aquest tipus de perfil ha augmentat en els darrers anys. Darrerament, veiem que les persones grans estan més preocupades per aquest tema perquè les seves pensions han disminuït o les han de fer servir per ajudar a part de la seva família que es troba a l’atur, etc…

Efectivament, arrel de la crisi les pensions de la gent gran moltes vegades serveixen per ajudar a la resta de la família que es troba en situacions molt complicades, fills o nets que no tenen feina. Hi ha persones grans que reben atenció domiciliària i també estan en situacions complicades: per anar al metge moltes vegades han d’agafar transport públic i no es poden permetre després comprar-se els medicaments o productes sanitaris que necessiten.

Quin és l’escenari que se’ns presenta doncs?

La població catalana s’està envellint i, a més, cada cop vivim més anys: per cada 100 persones joves a Catalunya hi ha 116 persones grans. I la taxa de sobreenvelliment es situa ja al voltant del 16% (persones de més de 80 anys). Això representa més pèrdua d’autonomia, més dependència, més necessitats, però la realitat és que cada vegada hi ha més medicació o productes sanitaris desfinançats i, per tant, més cars (gotes pels ulls, pomades, laxants, productes per l’estómac, etc…). Per últim destacar que s’ha avançat molt en els últims anys i que hi ha necessitats cobertes, però la crisi ha fet que cada cop hi hagi més necessitats diferents que cal afrontar. Una d’elles la manca d’accés a medicaments, productes sanitaris i d’higiene.

Deixar un comentari

En fer un comentari accedeixo al fet que s'instal·li una cookie en el meu navegador.