SEMERGEN i Banc Farmacèutic signen un conveni per combatre la pobresa farmacèutica

Banc Farmacèutic i la Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària (SEMERGEN) han signat un acord de col·laboració per dissenyar estratègies que puguin pal·liar la pobresa farmacèutica a Espanya i crear nous models d’actuació que ajudin els pacients a rebre una bona atenció mèdica.

Per a José Luis Llisterri, president de SEMERGEN, “aquest conveni és de gran importància per a nosaltres ja que ens sumem al gran projecte que té en marxa el Banc Farmacèutic per combatre la pobresa farmacèutica a Espanya, una realitat que, malauradament, està cada vegada més present al nostre país i en els centres de salut”.

El president de SEMERGEN també ha apuntat que no és una circumstància anecdòtica que els pacients demanin als metges de família que els receptin exclusivament aquells medicaments més barats o que són indispensables per suportar la seva malaltia, ja que no disposen dels recursos econòmics per afrontar els costos de tot el tractament farmacològic. I és que un 34% de les famílies espanyoles està en situació de pobresa no pot fer front al cost dels medicaments.

Jordi Bosch, president del Banc Farmacèutic opina que “la signatura d’aquest conveni és de suma importància per al Banc Farmacèutic, per poder donar un millor servei als nostres usuaris. Sobretot per l’Observatori de la Pobresa Farmacèutica (OPF) i per al Fons Social del Medicament (FSM) “.

Aquests dos projectes del Banc Farmacèutic pretenen, en primer lloc, descobrir quines són les persones més afectades per aquesta pobresa i, de l’altra, cobrir les necessitats de medicaments que tenen aquests malalts fins a aconseguir que ningú a Espanya es quedi sense la medicació que necessita.

Fins ara, mitjançant aquest sistema, el Banc Farmacèutic ha cobert des de 2015 la medicació de 1.716 persones, amb una despesa en medicació que ha pujat fins als 187.000 euros i amb un total de 270 farmàcies dispensadores.

La pobresa farmacèutica suposa un gran gravamen per a tots, pacients i Sistema Nacional de Salut, ja que significa un augment de la despesa farmacèutica i sanitaria. No seguir adequadament i íntegrament un tractament farmacològic provoca conseqüències en la salut dels pacients, així com més visites als centres de salut i als hospitals i un augment en la presa de medicaments receptats.

El perfil de les persones que no poden pagar-se els seus medicaments és el d’un home o dona d’entre 50 i 60 anys, nacional i en situació d’atur. A més, un 82% són pacients amb un pla farmacològic de llarga durada. El 11% dels usuaris són menors de 18 anys.

Sobre SEMERGEN

SEMERGEN és una societat científica sense ànim de lucre que pretén promocionar la Medicina d’Atenció Primària de la salut, la millora en la prestació de l’assistència sanitària, atenent a criteris científics i humans. Aquesta associació també pretén promoure la formació contínua dels metges d’Atenció Primària, la interlocució amb les autoritats sanitàries i l’edició de publicacions d’interès científic per a tot el col·lectiu d’Atenció Primària.

Sobre Banc Farmacèutic

Banc Farmacèutic és una ONG que té com a missió “proporcionar medicaments a les persones en situació d’exclusió social i pobresa del nostre país”.

Deixar un comentari

En fer un comentari accedeixo al fet que s'instal·li una cookie en el meu navegador.