L’ONG Banc Farmacèutic presenta a Infarma Fons Social de Medicaments per acabar amb la pobresa sanitària

L’ONG Banc Farmacèutic va presentar el Fons Social de Medicaments el dimarts 21 de març en el marc de Infarma Barcelona 2017, la Trobada Europea de Farmàcia que s’ha celebrat a la Fira Gran Via de Barcelona, ​​en una taula rodona amb el títol “Fons Social de Medicaments, una proposta de l’ONG Banc Farmacèutic per a la pobresa sanitària”.

Una conferència que ha moderat el tresorer i responsable de la Comissió de Compromís Social del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), Joan Calduch, i en el qual han participat Marta Seda com a coordinadora del Banc Farmacèutic; la doctora Maria Ros, investigadora de la Unitat d’Investigació i docència del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu; Julià de Miguel, directora de l’Àmbit Salut de la Creu Roja a Catalunya; i Josefa Rodríguez i Molinet, treballadora Social del Centre d’AtencióPrimària del InstitutCatalà de la Salut (ICS).

El Fons Social de Medicaments, tal com va descriure Marta Seda, és un projecte dirigit a cobrir “les necessitats concretes de medicació d’aquelles persones que no poden pagar”.

“Des de fa un temps vam començar a detectar un nou perfil de persones que no és el que fins ara atenien les organitzacions assistencials”, va explicar la coordinadora de Banc Farmacèutic. “Amb la crisi vam començar a rebre notícies de famílies amb un o dos fills i unes rendes molt baixes que no podien fer front al copagament farmacèutic”, ha destacat. Per respondre a aquesta nova necessitat, el Banc Farmacèutic va posar en marxa el Fons Social de Medicaments.

Mitjançant el treballador Social del Centre de Salut, el pacient que no pot afrontar la seva despesa farmacèutica sol·licita aquesta cobertura. Segons Seda, llavors “es comprova la seva situació socioeconòmica, s’aprova el seu cas i aquesta persona pot acudir a una de les farmàcies col·laboradores que li proporcionarà el medicament de manera gratuïta”, va explicar la coordinadora de Banc Farmacèutic. “La farmàcia gestiona la venda a través de la nostra Intranet i a final de mes ens passa una factura amb tota la despesa que finalment el Banc Farmacèutic paga”, va confirmar.

Amb aquest sistema, el Banc Farmacèutic ha cobert des de 2015 la medicació de 1.716 persones, amb una despesa en medicació que ha pujat fins als 187.000 euros i amb un total de 270 farmàcies dispensadores.

El problema de la pobresa farmacèutica i les seves conseqüències

La doctora María Rubio, investigadora del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu, ha destacat que “una de cada cinc persones no inicien el tractament que el seu metge li ha prescrit”. I una de les raons d’aquest fet és, segons Ros, “el cost dels medicaments”.

Les conseqüències de no iniciar el tractament, segons la doctora, és “un major nombre de dies de baixa, més visites domiciliàries del metge, que solen ser d’urgència i, per tant, una pitjor salut i un major cost total per a la seguretat social “.

Júlia de Miguel, directora de l’Àmbit de la Salut de la Creu Roja a Catalunya, va presentar l’Observatori de Vulnerabilitat de la Creu Roja, que s’observa que un 96% de les persones en risc de vulnerabilitat tenen accés al servei sanitari, “una dada positiva “. Però “el 66% té despeses fixes en medicació i el 64,6% en algun moment no han pogut pagar alguna medicació prescrita pel seu metge”, va destacar de Miguel. A més a més, “un 76% considera que la seva situació de vulnerabilitat li ha afectat la seva salut física o mental”, va reconèixer la directora.

Segons va aportar Seda, el perfil de les persones que no poden pagar-se els seus medicaments és el d’un home o una dona d’entre 50 i 60 anys, nacional i en situació d’atur. A més, un 82% són pacients amb un pla farmacològic de llarga durada. “Un altre perfil que ens preocupa molt és el dels joves: tenim un 11% d’usuaris menors de 18 anys”, ha lamentat la responsable del Banc Farmacèutic.

“Com sempre, el Tercer Sector s’ha despertat abans que l’administració”

La treballadora social Josefa Rodríguez ha explicat que “sempre hi ha hagut persones que no s’han pogut pagar els medicaments, però amb l’inici de la crisi comença a aflorar un altre perfil de gent que no ens venia abans”. “Famílies com les de qualsevol dels que estem aquí que cau en situació d’atur o que, amb un sou de 1.000 euros, no es poden pagar el 40% del cost dels seus medicaments”, ha remarcat Rodríguez.

Aquesta situació, “crea angoixa per al professional sanitari de veure que un pacient necessita una medicació que no es pot pagar”.

Davant d’aquesta problemàtica, va explicar la treballadora social, “el Tercer Sector es va mobilitzar molt abans que l’Administració pública, com sempre”, amb plans d’ajuda com els del Banc Farmacèutic o Creu Roja.

Ampliar el Fons Social de Medicaments a tota Espanya

En l’actualitat, aquest fons només cobreix aquestes necessitats a Barcelona i alguns municipis del seu voltant. Però, tal com va destacar Seda, “la nostra idea és ampliar el projecte perquè comenci a Madrid, a l’Aragó ia la resta d’Espanya”.

El Fons Social de Medicaments es finança mitjançant subvencions públiques provinents de la casella de fins socials de l’IRPF i mitjançant aportadors privats, tant d’obres socials d’empreses com de particulars.

Propostes per millorar la situació dels pacients

Rubio va voler proposar també mesures per intentar evitar que hi hagi pacients que no iniciïn el tractament que el metge li ha receptat. Entre ells, va destacar un “mètode d’avís automàtic per alertar els metges i els farmacèutics que un pacient no ha començat amb el pla de medicació”. Per la seva banda, el tresorer del COFB, Joan Calduch, ha avançat que ja s’ha començat una prova pilot per desenvolupar aquest servei.

Deixar un comentari

En fer un comentari accedeixo al fet que s'instal·li una cookie en el meu navegador.