“La campanya de captació de voluntaris és un nou repte cada any, ja que cada vegada són més farmàcies les que s’animen a participar en la Jornada”

Una farmàcia ens crida perquè té un dubte, un voluntari que no sap l’adreça de la farmàcia que té assignada, una entitat que vol aportar voluntaris a última hora en les farmàcies que recolliran per a ella… Multitud de petites sol·licituds plenes de la tensió inevitable dels dies previs a la Jornada de Recollida de Medicaments, que va tenir lloc dissabte passat 20 de febrer de 2016. En aquests moments anteriors a la Jornada és on més ens adonem de la importància que té el treball que, de manera incessant durant tot l’any, realitza l’equip de Banc Farmacèutic format per més de 50 voluntaris d’acció contínua en 12 províncies espanyoles.

La Jornada de Recollida de Medicaments és un projecte anual que cada any aconsegueix donacions de milers de fàrmacs nous per a entitats assistencials espanyoles que treballen amb persones sense recursos. Aquest any aquesta iniciativa solidària ha celebrat la seva 9a edició, què hi ha darrere d’aquests dies de solidaritat en les farmàcies?

Tot comença al mes de setembre, quan visitem les entitats assistencials per les quals recollim medicaments. Els ajudem a realitzar la comanda de medicaments, a definir cada any millor les quantitats que ens sol·liciten, a divulgar la iniciativa entre altres entitats que encara no saben de l’existència de Banc Farmacèutic… I és que hi ha moltes persones que, encara que no ho sembli, no tenen garantit l’accés als medicaments més bàsics a Espanya: persones que es troben en situacions personals molt complicades a causa de les drogues, l’alcohol, la pèrdua d’un treball o la falta d’un sostre, i que estan ateses en centres assistencials durant un temps. Són centres o serveis assistencials d’entitats com Càrites o Creu Roja, o altres centres no tan coneguts per ser més petits però que fan una excel·lent labor de cura d’aquestes persones, portades per professionals que vetllen perquè no els falti de res en cas d’estar malalts o necessitar medicació.

El paper de les farmàcies és crucial per a l’èxit de la Jornada de Recollida de Medicaments, com reben aquesta iniciativa?

Durant els mesos de novembre i desembre animem a les farmàcies a unir-se en aquesta iniciativa solidària. En Banc Farmacèutic sabem que no pocs professionals farmacèutics opten per pagar la medicació de les persones del seu barri que no poden pagar. Quan saben d’una iniciativa com la Jornada de Recollida de Medicaments ens transmeten la seva alegria per saber que existeix una iniciativa per respondre a la pobresa farmacèutica i així millorar la salut de les persones més vulnerables de la nostra societat. El paper dels farmacèutics és fonamental.

Quin diries que és el major repte que presenta aquest projecte?

Doncs al gener i febrer arriba un dels punts més difícils del projecte, que és aconseguir que totes les farmàcies tinguin voluntaris el dia de la Recollida de Medicaments per ajudar als farmacèutics en la comunicació de la iniciativa als ciutadans. La campanya de captació de voluntaris és un nou repte cada any, ja que cada vegada són més farmàcies les que s’animen a participar en la Jornada i, per tant, són més els voluntaris que fa falta per aconseguir l’èxit de la recollida. Aquest any, les farmàcies s’han implicat en aquesta campanya de cerca de voluntaris i estem molt contents amb el compromís que demostren any rere any amb la lluita contra la pobresa farmacèutica.

A part de les entitats, farmàcies i voluntaris, quins són els altres rostres de la Jornada?

Per dur a terme aquesta gran jornada solidària és imprescindible nostre equip de voluntaris d’acció contínua, que són les nostres mans allà on no arribem: visitant a les entitats assistencials, trucant a les farmàcies, assegurant que les farmàcies tinguin voluntaris, recordant la data límit d’inscripció en la iniciativa, remarcant la importància d’entendre bé el funcionament de la Recollida de Medicaments i visitant a les farmàcies que s’inscriuen en la iniciativa. A tots ells vull transmetre’ls el nostre agraïment.

Algun altre aspecte a destacar?

Em quedo amb el missatge que em va enviar una farmacèutica de Màlaga just després de participar a la Jornada de Recollida de Medicaments: “Només volia donar-vos les gràcies. Sóc una farmacèutica que ha participat en la Recollida de Medicaments, hem parlat per telèfon un parell de vegades per ultimar els detalls de la iniciativa. He participat com a voluntària al costat del meu fill a la farmàcia de la que sóc co-titular. Tot i que no hem pogut recollir tot el desitjat, la gran majoria de les persones que van entrar a la nostra farmàcia han participat amb interès, respecte i ganes d’ajudar en la mesura de les seves possibilitats. Ha estat un matí ple d’afecte i m’he endut una grata sorpresa perquè el nostre barri ha respost molt bé, m’han donat una lliçó d’humilitat”.

Deixar un comentari

En fer un comentari accedeixo al fet que s'instal·li una cookie en el meu navegador.