Fundació Autònoma Solidària (FAS) – Banc Farmacèutic

Sara Martínez. 31 anys. El seu objectiu és que cada any més estudiants s’animin a fer de voluntaris. “Aquest any ja en són 250” destaca. Que creixin. Parla de la crisi i de com és un dia tipus a la seva feina a la Fundació Autònoma Solidària (FAS): “el més increïble és poder escoltar en directe als voluntaris: entendre les seves expectatives, sentir les seves ganes i compartir les seves idees”.

La Fundació Autònoma Solidària (FAS), som una entitat que volem contribuir a construir una universitat solidària i compromesa amb la realitat social, mitjançant la promoció de la participació voluntària de la comunitat universitària com a instrument per a la integració de col·lectius en risc d’exclusió i el treball per garantir la igualtat d’oportunitats.

Formem part de l’àmbit de Participació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i desenvolupem els nostres programes de voluntariat al campus UAB, mitjançant, d’una banda, el grup de voluntariat de cooperació, de salut i de medi ambient, i, de l’altra, els programes socials del campus: justícia, sociosanitari i socioeducatiu-CROMA.

CÀRREC / TASCA REALITZADA:

Sóc la responsable de voluntariat, això vol dir que coordino els diferents equips dels programes de voluntariat. Treballem en equip de forma compartida i a la vegada de forma autònoma, per tal de respectar les característiques i necessitats específiques de cada programa i garantir els objectius establerts i el procés de cada voluntari a l’entitat.

QUANTES PERSONES HI TREBALLEU?

A la FAS som 12 persones en plantilla, però per poder portar a terme la feina que implica cada programa comptem amb un equip de 10 becaris (estudiants de la UAB amb un ajut a l’estudi).

A QUANTES PERSONES ATENEU?

Per nosaltres, un dels objectius és arribar al màxim d’estudiants possibles, és a dir, que el màxim d’estudiants de la UAB puguin participar com a voluntaris als nostres programes. Per tant, aquesta és una primera xifra de persones a les que atenem. Aquest curs acadèmic 2012-2013 tenim més de 250 voluntaris actius.

D’altra banda, és important tenir present a tota la gent que atenem amb els programes socials de voluntariat. Segons les dades del curs acadèmic 2011-12, el resum seria el següent:

•Programa de voluntariat de justícia – 1024 adults i joves interns a centres catalans de justícia (Brians I, CP Dones, L’Alzina i Els Til•lers).

•Programa de voluntariat sociosanitari – 1483 persones (nens i nenes hospitalitzades a l’àrea materno infantil de la Vall d’Hebron i gent gran ingressada al Hospital del Mar-Centre Fòrum).

•Programa de voluntariat socioeducatiu CROMA – 300 alumnes de 9 escoles de primària i secundària de Cerdanyola (4 escoles i 1 institut), Sabadell (2 escoles) i Rubí (2 instituts).

S’HA FET SENTIR LA CRISI?

Com a totes les entitats socials, a nosaltres també ens ha afectat la crisi. Pel que fa el finançament hem de considerar que el 37% del nostre pressupost prové de subvencions (públiques i privades) i que les retallades aplicades als departaments de Justícia, Salut i Educació de la Generalitat de Catalunya ens han afectat de ple. Hem hagut de reduir l’equip tècnic i també ajustar les activitats programades en funció dels recursos finals disponibles. També crec que és important ressaltar que hem conegut de primera mà com aquests ajustos han implicat greus dificultats en el funcionament dels Centres de Justícia per la manca de materials bàsics i, fins i tot, s’ha tancat un centre de justícia juvenil amb el què treballàvem. De la mateixa manera, s’han vist afectats els Tallers d’Estudi Assistit (TEAs) d’algunes escoles amb què col•laboràvem a través del programa CROMA durant el curs 2011-12 i que no han pogut obtenir recursos per continuar.

COM ÉS UN DIA TIPUS A LA TEVA FEINA?

La veritat és que és una mica complicat definir un dia tipus a la meva feina perquè cada dia pot ser diferent! Habitualment sóc a l’oficina gestionat el correu i les trucades, em coordino amb el meu equip per organitzar les activitats de la setmana o (amb una mica de sort) les de les properes setmanes.

La nostra oficina (l’Espai Solidari) està oberta al públic i està situada a la plaça Cívica de la UAB, per tant al llarg del dia passen molts estudiants per aquí. Una bona part de la feina és donar resposta a les seves demandes i orientar-les sobre temes de voluntariat, servei de voluntariat europeu, formació, etc. També és el lloc de trobada dels voluntaris i on venen a preparar materials per a les campanyes i les activitats. Això implica estar pendent de les seves necessitats i de qualsevol recurs que puguin necessitar (humans i materials) per tal que puguin auto-organitzar-se.

Una altra part important de la meva feina és trobar-me amb altres serveis de la UAB (participació d’estudiants, àrea de cultura, oficina de medi ambient) per organitzar activitats conjuntes, quadrar calendaris i treballar en xarxa per fer un campus participatiu i compromès on els estudiants puguin trobar diferents temàtiques i formes d’implicar-se.

US MANCA…:

Jo diria que el que ens manca són més estudiants amb ganes d’implicar-se. En la mesura que hi hagi més estudiants podem arribar a més col•lectius en risc d’exclusió, fer campanyes i activitats amb més impacte al Campus…

US SOBRA…:

Sobrar? Jo crec que el que ens sobra són ganes i energia per implicar-nos en noves activitats, en treballar el vessant més internacional, establir xarxes amb més entitats, etc. Suposo que és l’energia dels nostres estudiants la que se’ns encomana a tot l’equip. Tot i que els temps són complicats nosaltres a la FAS estem mirant noves oportunitats, noves formes de treballar més participatives i dinàmiques per poder arribar a més estudiants i oferir activitats i programes engrescadors i que afavoreixen el canvi social.

ANIMES A LA GENT A…:

A participar, a implicar-se en el seu entorn i en la seva comunitat. Crec que el més important és que cadascú pugui trobar el seu espai de participació, que es pugui informar i després passar a l’acció. En el cas específic dels estudiants universitaris, que aprofitin el seu pas per la universitat per anar més enllà de les aules i valorar l’experiència de voluntariat com un espai d’aprenentatge i formació transversal i en valors (que és com ho entenem des de la FAS).

EL MILLOR / MÉS BONIC QUE T’HA SUCCEÏT A LA FEINA HA ESTAT…:

Per mi el millor va ser la primera vegada que vaig organitzar el Nostrum, la trobada anual dels programes de voluntariat i que ens serveix per formar-nos, fer equip i agafar forces per tot el curs. Per mi va ser increïble escoltar en directe els voluntaris: entendre les seves expectatives, sentir les seves ganes i compartir les seves idees. Any rere any, el Nostrum és un moment màgic que em carrega les piles per tot el curs i m’ajuda a donar-li sentit al dia a dia de la meva feina.

Gràcies Sara! I per molts voluntaris més!

 

Deixar un comentari

En fer un comentari accedeixo al fet que s'instal·li una cookie en el meu navegador.