Els voluntaris fan possible que moltes persones aconsegueixin una vida més digne

En Santi Bolíbar Ribas és el Responsable del Programa de Voluntariat d’Intermón Oxfam, on treballa des de fa gairebé 27 anys. Assegura que durant el curs 2011-2012 han ajudat 5,4 milions de persones a tenir una vida més digna.

 

 

–       Quina és la funció i l’àmbit d’actuació d’Intermón Oxfam?

Intermón Oxfam és una Organització No Governamental de Cooperació per al Desenvolupament (ONGD) centrada en oferir una resposta integral als reptes de la pobresa i la injustícia, a través de diferents àmbits de treball: la cooperació al desenvolupament, l’acció humanitària, el comerç just, la mobilització social, les campanyes i l’educació per a una ciutadania global.

 

–       Quantes persones treballeu a Intermón Oxfam?

El nostre equip està integrat per persones que lluitem amb i per a les persones desafavorides, amb l’objectiu global d’eradicar la injustícia i la pobresa, i per aconseguir que tots els éssers humans puguin exercir plenament els seus drets gaudint  d’una vida digna.

Actualment, tenim 338 empleats i 1.796 voluntaris a l’Estat espanyol. Als països del Sud tenim 953 empleats, majoritàriament en programes d’Acció Humanitària.

 

–       A quantes persones ateneu?

Durant el curs 2011-2012, hem aconseguit que 5,4 milions de persones tinguin avui una vida més digna:

  •  2.783.164 persones en situació d’emergència han obtingut aliments, aigua i sanejament (acció humanitària)
  •  1.428.265 persones han aconseguit ingressos més dignes i millors condicions de vida (justícia econòmica)
  •  207.061 persones han aconseguit alçar la seva veu per exigir polítiques justes (ciutadania i bon govern)
  •  267.124 dones han aconseguit viure lliures de violència (drets de les dones)
  •  684.523 persones s’han beneficiat de millores en l’accés a l’aigua i l’educació (serveis socials bàsics)

 

–       Quina tasca dus a terme?

Actualment sóc el Responsable del Programa de Voluntariat. Fa gairebé 27 anys que treballo amb Intermón Oxfam, especialment dedicat en àrees que compten amb la participació ciutadana a través del voluntariat.

La meva feina és molt variada i els dies s’assemblen poc els uns amb els altres, perquè els temes a abordar son molt amplis: fer possible la participació del voluntariat en el funcionament de l’organització, garantir la seva capacitació i formació, promoure la seva incorporació en diferents nivells d’actuació, contactar amb plataformes i entitats de voluntariat… En definitiva, impulsar l’estratègia institucional respecte el voluntariat i els diferents programes d’actuació que la conformen.

 

–       Quina és la tasca dels voluntaris?

Una part molt gran del nostre equip està format per persones voluntàries, compromeses amb la feina que fem. Persones solidàries i responsables, motivades per l’acció social i disposades a canviar el món, aportant desinteressadament la seva experiència i dedicació i, sobre tot, la seva empenta i iniciatives.

Gràcies a elles podem fer funcionar 38 botigues de Comerç Just i promoure’l en tot el territori, difondre les campanyes i mobilitzar el suport social a les propostes de canvi polític, recollir fons pels projectes o fer possible esdeveniments públics com el Trailwalker o festivals, curses, xerrades, exposicions, actes al carrer, recollida de signatures, contactes amb mitjans de comunicació i administracions locals…

Sense el voluntariat no tindríem l’impacte ni els resultats que avui estem aconseguim. Ells fan possible que moltes persones assoleixin una vida més digna.

 

–       Com s’ha fet sentir la crisi?:

La cooperació al desenvolupament és la política social més retallada de totes, fins al punt que pot arribar a desaparèixer. Tot i que la solidaritat de la societat continua creixent i les persones responem generosament davant de crisis humanitàries i programes de cooperació, moltes administracions públiques han reduït a zero la seva cooperació, algunes fins i tot impagant programes ja executats… L’efecte d’aquesta retallada sobre el nostre treball i el de moltes altres ONG és significatiu, aquest any hem hagut d’endarrerir projectes i minorar la nostra capacitat de resposta, reduir el nostre equip… Anul·lar la cooperació pública té un cost elevat que es mesura en vides humanes i justificar-ho enfrontant els pobres d’“aquí” i d’“allà” (amb l’argument que els d’“aquí” van primer) és injust i cruel. El nostre compromís i exigència és que en una crisi ha de prevaler el “rescat” dels més pobres, visquin al Nord o al Sud.

 

–       Quines coses trobes que us manquen o que voldríeu millorar?

 Voldríem implicar a més persones en les causes que defensem. Persones que es sumin als prop de 186.000 socis i donants particulars que ens donen suport econòmic amb les seves aportacions, periòdiques o puntuals. També voldríem més persones per part dels nostres equips de voluntariat a les seus, comitès i botigues d’Intermón Oxfam.

 

–       Què us sobra?

La retallada en despesa social i el desmantellament de la política pública de cooperació al desenvolupament.

 

–       Animes la gent a…:

Participar en la tasca que realitzem les organitzacions socials per fer front als problemes i a les causes de les injustícies del nostre món, a pensar de manera global i actuar com a ciutadans conscients, per aconseguir un canvi en la vida de les persones més desfavorides.

 

–       El més bonic que t’ha succeït a la feina ha estat…:

El que més m’impressiona és el testimoni de moltes persones voluntàries: el seu compromís, la seva iniciativa… Tanmateix, una de les anècdotes més boniques que he viscut ha estat a Mauritània, en una reunió amb les dones que havien posat en marxa un sistema de regadiu i cultius d’horta molt innovador. Es van mostrar serioses i positivament sorpreses quan van saber que el finançament del projecte provenia de les donacions dels socis d’Intermón Oxfam i del treball del voluntariat…i em van demanar “quan tornis,digues-los que no es cansin… que els necessitem”.

 

Deixar un comentari

En fer un comentari accedeixo al fet que s'instal·li una cookie en el meu navegador.